Kézdiszék Dálnok Gaál-kúria

Gaál-kúria

Kézdiszék Dálnok 527121 Dalnic, nr. 90, Jud. Covasna

Erdély egyik legszebb falujában, a festői Dálnokon várja vendégeit a több mint 150 éves múltra visszatekintő Gaál Kúria. A 2014-ben felújított történelmi ereklye minden apró részlete építésének korszakát idézi, egy elbűvölő, vendégszerető környezetben. A XIX. század eleganciájával ötvözött modernitás biztosítja a kényelmet!

A főhomlokzatot az enyhe rizalitszerűen kialakított, négyzetes oszlopokon nyugvó kosáríves tornác és feljárat lépcsősora, valamint a két szélső mezőt áttörő egy-egy ablak tagolja. Az egyenes záródású ablakok egyszerű, felül félköríves keretezésűek. A szemöldök vonalában körbefutó finoman profilozott párkány, az épület sarkainak kváderfalazást utánzó vakolatdísze és az eresz enyhén kiugró, vakolt téglapárkánya tagolják a homlokzatot. A kúria alaprajzi elrendezését a középtengelyre felfűzött beugró tornác, ebédlőt és konyhát közrefogó egyenként 3-3 helységből álló épületszárnyak határozzák meg. Figyelmet érdemel a kúria néhány helyiségében megmaradt nagyméretű kőlapokból kialakított padlóburkolat, valamint a korabeli nyílászárók.

A kúria közvetlen közelében az 1890-es években újabb lakóházat építettek Gaál Máriának, mert a kúria dr. Borbáh Géza családjára szállt, kinek felesége Gaál lány volt. A kúriáktól fennebb, a domboldal egy magasabb teraszán áll a családi kripta. Az 1949 márciusában kitelepített Borbáth-család leszármazottai visszakapták a kúriát és a hozzá tartozó birtok egy részét. Mivel a család önerőből nem tudta hasznosítani az értékes, műemlékvédelem alatt álló épületet, eladták a jelenlegi tulajdonosnak, a Közösségért Alapítványnak. A Közösségért Alapítvány, amely tehetséges gyermekek támogatásával valamint más, gyermekeket célzó pályázatok kiírásával foglalkozik, átvette az épületet és 2013-14 évben a modern kor igényei szerint, de a hagyományokat és a műemlékvédelem szempontjait szem előtt tartva felújíttatta azt. Az Alapítványnak erre legfontosabb támogatója, a MOL Romania adománya adott lehetőséget. Az épületben a jövőben alkotótáborok, közösségi rendezvények zajlanak majd.

_________________________________________

A Kárpát kanyar egy csendes kis falujában, Dálnokon húzódik meg az egyik erdéyi nemesi család kúriája, a felújított Gaál kúria. Az ingatlan egy 30 hektáros területen fekszik, réttel, erdővel körölvéve.

A birtok megújító erejét a szauna, a pezsgőfürdő, a futballpálya, és a grillterasz adja. A szobák stílusukban felidézik a XIX. századi kúria hangulatát; az újonnan épült "csűr" viszont a modern hangulatot adja vissza.

A három épület legtöbb 26 fő elszállásolására alkalmas, összesen 12 szobával; a rendelkezésre álló 5 étkező helyiség különböző gasztronómiai programoknak is helyt ad, így ínyencek kedvence is lehet (1 a teraszon, 2 a kúria földszintjén, 1 a kőből épült pincében, és 1 az ún. "csűrben" található).

Kérésre hagyományos erdélyi és székely ételekkel szolgálnak.

Panziók Vendéglők
Elérhetőség:
Tel.: 0726760956
Adminisztrator: Csiszer Gabor Zsolt

E-mail: galkuriamanager@gmail.com,

www.gaalkuria.com

facebook.com/GaalKuriaDalnok

Kínálat


Kapcsolat

Cím:
527121 Dalnic, nr. 90, Jud. Covasna

Elérhetőség:
Tel.: 0726760956
Adminisztrator: Csiszer Gabor Zsolt

E-mail: galkuriamanager@gmail.com,

www.gaalkuria.com

facebook.com/GaalKuriaDalnok

Hasonló célpontok: Kézdiszék