Sepsiszék Szotyor Nagy-kúria

Nagy-kúria

Sepsiszék Szotyor Coseni 120/A, Jud. Covasna

Az épület kora, építési ideje:

A kúria 1802-ban épült. Ebben a kúriában háromszéki korteskörútja alkalmával 1884-ben Jókai Mórt, majd 1887-ben Mikszáth Kálmánt látták vendégül. Ennek az udvarháznak az 1848/49-es szabadságharc idején Szotyori Nagy Tamásné szül. Vajna Terézia volt az úrnője, aki az ellenségtől meg nem riadva maga is kiment a harcvonalba honvéd fiát keresni, menedéket adott üldözött hősöknek, majd a szabadságharc bukása után csomagokat küldött a börtönbe zárt raboknak. A szotyori Nagy család több tagja is nemességet kapott több uralkodótól.

Az épület rövid leírása, jellegzetességei:

Az épület 5 helyiségből áll: három szoba és tároló, raktár. 1949-ben államosították, ezt követően évtizedekig az uzoni központú állami gazdaság használta. Később az őszi vendégmunkásokat szállásolták el itt. Az örökösök 1992-ben tudták visszaszerezni, ekkora teljesen kifosztották, ajtók és ablakok nélkül maradt az épület. Jelenlegi tulajdonosának, Nagy Tamásnak sikerült teljesen felújítania az udvarházat, pótolni a nyílászárókat.

A fürdőszobát a tágas étkezőből választották el, nyugatra néző portikuszára egy hangulatos lépcső vezet. A kúriától nyugatra, 200 méterre fekszik egy tekintélyes méretű gabonás, ez volt a család 1802-ben épült régi lakhelye, amelyben Nagy Károly vendégeként Jókai Mór is megszállt. Az új kúria megépülése után alakították át magtárrá.
Jelenleg kúria-szállóként működtetik.

Kínálat


Kapcsolat

Cím:
Coseni 120/A, Jud. Covasna


Hasonló célpontok: Sepsiszék