Sepsiszék Sepsiszentgyörgy Fogolyán kórház

Fogolyán kórház

Sepsiszék Sepsiszentgyörgy Sfântu Gheorghe Str. Stadionului nr. 1-3 Jud. Covasna

Közel fél évszázadig volt orvosa a sepsiszentgyörgyi közkórháznak, két ízben igazgatója is a hatvan esztendeje elhunyt dr. Fogolyán Kristóf, akire szombaton leszármazottjai és tisztelői emlékeztek. Az évfordulóra Szotyori-Nagy Áron, a neves orvos unokája díjat alapított, amit első alkalommal négy sepsiszentgyörgyi, illetve itt élő orvosnak ítélt oda.

Dr. Fogolyán Kristóf a betegek gyógyí­tása mellett folyamatosan fejlesztette, kor­szerűsítet­te a kórházat, és Kecskemétről történő 1906-os hazatérése első esztendejében már sebészeti műtőt hozott létre a kórház Ferenc Józsefről elnevezett régi épületében – ismertette Szotyo­ri-Nagy Áron a Dr. Fo­golyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház belgyógyászati épülete előtt tartott megemlékezésen – azért ott, mert ezt az épületet Fogolyán doktor építtette Kós Károly tervei alapján, és 2011-ben ennek falára helyeztek el emléktáblát a Fogolyán-leszármazottak.
A megemlékezés fővédnöke, Surján László európai parlamenti képviselő, az EP alelnö­ke üdvözletét Farkas Balázs, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának konzulja tolmácsolta, az egybegyűlteket köszöntötte László Attila, Szotyori-Nagy Áron gyermekkori barátja. A dr. Fogolyán Kristóf Fehér angyal-díjat dr. Szőts Dániel, dr. Nagy Lajos, dr. Sándor József és dr. Albert István kapta, laudációjukat Gazda Zoltán olvasta fel, valamint emléklapokat adományoztak Fogolyán-szülötteknek, akik dr. Fogolyán Kristóf szülész-nőgyógyász főorvos felügyelete alatt és lánya, dr. Fogolyán Edit szülésznő bábásko­dása ál­tal jöttek világra.

„Dr. Fogolyán Kristóf az életet szolgálta, nekünk is azt kell tennünk, ehhez kicsi nemzetünknek, népünknek szakemberekre, elhivatott orvosokra, tanárokra, jó gazdaemberekre, új Márton Áronokra van szüksége. Nekünk élni kell, örvendeni a gyermekeinknek, élni szeretetben, mert csak a szeretetnek van jövője” – mondta Fogolyán doktor katolikus temetőbeli síremlékénél a zágoni származású Berszán Lajos atya, a gyimesfelső­loki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum alapító-igazgatója, akit a neves orvos segített a világra 1943-ban.
Az emlékezők koszorút, virágot helyeztek el a Fogolyán-sírra, majd együtt nézték meg a visszajuttatott Fogolyán-épületben (jelenlegi kormányhivatal) az emlékszobát.