Kézdiszék Maksa Benke-kúria

Benke-kúria

Kézdiszék Maksa Moacsa, 360 SZ., Jud Covasna

A szimmetrikus fő homlokfal épületpárkányán és az ablakkereten gazdagon szegélyezett díszvakolat található – amely a múlt század eleji székely nemes lakásokra volt jellemző. Az épület külön érdekessége a portikusz belső falát és mennyezetét díszítő, bambusznád keretbe foglalt növényi ornamentikájú tájképfestés.

A kúria kezdeti épülete egy derékszögű terv szerint épült, két hosszanti boltozatmezővel. A klasszikus stílusú épület déli homlokfalát a főbejárat előtti nyomókeretes oszlopos folyosó osztja fel. A bejárat egy tekintélyes faragott kőtömb lépcsőből áll. Ma a kúria és a melléképületei is luxushotelnek adnak helyet.

A Benke Kúria utolsó tulajdonosa Benke László volt, akit 1949-ben a Duna-deltába deportáltak, amelyet követően a kúria a Mezőgazdasági Termelőszövetkezet (CAP) székhelye lett, majd később a mezőgazdasági idénymunkásoknak nyújtott menedékhelyet. Ezután egy tulajdonos lakott az egyik szárnyában, de az épület fő részét hajléktalanok foglalták el. A kúriát hat évtizeden át nem használtak megfelelően, így a karbantartás hiánya az épület megrongálódásához vezetett. Ma a kúria és a melléképületei is luxushotelnek adnak helyet.

Panziók Vendéglők Lovaglás, Szánkózás, ...
Elérhetőség:
S.C. GOLDIM S.R.L.

Tel: +40267.345.788

Fax: +40267.345.773

Email: office@conaculbenke.ro

www.conaculbenke.ro