Kézdiszék Dálnok Beczássy-kúria

Beczássy-kúria

Kézdiszék Dálnok DALNIC 232., Jud. Covasna

A falu központjában, a főút mentén, a református templomhoz közel található, és igen eklektikus épületté alakult a különböző korokban történő átépítésével. Az udvarházat a XVII. században építtette a Lázár család, végleges formáját a XX. században nyerte el.

A Benczássy család örmény eredetű, a XVIII. században menekült Erdélybe, Zágonban telepedett le. Lázár Mihály királybíró hagyta rájuk a házat és a hozzá tartozó birtokot, amikor az 1848-49-es szabadságharc után Nagyszebenbe helyezték át. Egykor park vette körül az épületet, amelynek szépségét a megmarad fenyőfák, például két páfrányfenyő, és egy magnólia máig őrzi. A falu központjában, a főút mentén, a református templomhoz közel található, és igen eklektikus épületté alakult a különböző korokban történő átépítésével. Az udvarházat a XVII. században építtette a Lázár család, végleges formáját a XX. században nyerte el.

Az egykori kerítést tartó kőkapulábakat a XIX. század elejére jellemző vakolatdíszek gazdagítják. Az utca felőli homlokzatot az ablakok között falfülke, mellettük korinthoszi fejezetű pilaszterek tagolják. Az egykori gazdasági épület nyitott árkádjai, vastag falai későreneszánsz stílusúak, míg a bejárati tornác osztott ablakai a századfordulós városi villákra emlékeztetnek. Az eredetileg téglány alakú, kétmenetes épületet a kert felé három, nyeregtetős rizalittal bővítették, amelyek timpanonos oromzata és hangsúlyos párkányzata klasszicizáló jellegű.

Tulajdonviszony: a Beczássy család magántulajdonában van.


Kapcsolat

Cím:
DALNIC 232., Jud. Covasna


Hasonló célpontok: Kézdiszék