Impresszum
Elérhetőség:
527130 Uzon, Gábor Áron u. 99, Románia (527130 Ozun, Str. Gábor Áron nr. 99, România)
Tel: 0040 746 776 831
E-mail: kuriakkastelyok@gmail.com
Adószám (CUI): 40011980
Bank számlaszám (RON): CEC-Bank uzoni fiók, RO 15 CECE B000 30RO N032 3214
______________________________________________
.jpg)
RESTAURAREA CASTELULUI BÉLDI-MIKES DIN OZUN
JUD. COVASNA, COD LMI 2015 CV-II-m-A-13244
Amplasament: Ozun, str. Gábor Áron, nr. 99, jud Covasna
Beneficiar: Mikes Varvara-Maria
Proiect finanțat de Institutul Național al Patrimoniului din Timbrul Monumentelor Istorice
Proiectul de restaurare a castelului Béldi-Mikes din Ozun își propune, adițional demersurilor de restaurare a clădirii istorice și punere în valoare a elementelor artistice valoroase, adaptarea clădirii castelului cerințelor actuale în ce privește buna practică în ospitalitate, astfel aducând monumentul în atenția publicului și a circuitului turistic.
Principiul director al acestui proiect este protejarea imperativă a monumentului, astfel încât structura istorică să rămână nealterată, totodată prin desfacerea intervențiilor parazitare să se restabilească anfilada spațiilor istorice valoroase de la etajul castelului. Instalațiile și dotările vor fi dispuse în coșurile de fum dezafectate sau în traseele deja existente ce nu prezintă un pericol structural.
Un principal dat al acestui ansamblu istoric este legat de faptul că își păstrează funcțiunea originală, după retrocedare aflându-se din nou în posesia familiei fondatoare la origini. Se păstrează funcțiunea originală: reședință istorică cu caracter deschis. Corpul sudic al castelului va deservi funcțiunea de locuire (pe ambele niveluri) a familiei fondatoare, iar spațiile reprezentative ale castelului se vor utiliza ca și casă muzeală de oaspeți prezentând autentic cadrul vieții nobiliare cu posibilitatea închirierii unor spații. Parterul și subsolul diversifică acest caracter deschis, oferind un palier funcțional pentru evenimente, sală de mese și cramă. Pornind de la faptul că amplasamentul inițial (curtea și grădina castelului) a fost mutilat și știrbit, astăzi acesta nu mai poate funcționa în forma gospodăriei nobiliare de odinioară. Domeniul a fost ciuntit și de moșiile agrare imense care îi aparțineau. Astfel clădirile gospodăriei anexe pierzând utilitatea lor agricolă cedează locul pentru funcțiunea de turism și organizare evenimente. Prezentul proiect propune refuncționalizarea grânarului și a corpului de legătură care constituia accesul către zona de gospodărie. Completarea funcțiunii de bază întărește caracterul deschis al ansamblului, prin găzduirea evenimentelor și cazarea turiștilor, sporind semnificativ înscrierea monumentului aflat la intersecția mai multor trasee naționale. Spațiul interior va fi accesibilizat și pentru persoanele cu dizabilități.
La realizarea proiectului au participat:
KISS Lóránd - Studiu parament, Imago Picta
TÓTH Boglárka - Studiu dendrocronologic, Anno Domini Dendrolab
SZTÁNCSUJ Sándor-József - Raport arheologic, Muzeul Național Secuiesc
SZAKÁCS Tamás - Raport restaurare stucaturi
CSÁKI Árpád - Studiu istoric
TĂSLĂVAN Marius Róbert - Studiu peisagistic, Absis Landscape Studio
STIBRÁNYI Máté - Raport georadar, Munifex
FOGARASI Botond - Ridicare topografică
IVÁCSON Endre - Studiu geotehnic, Geoda
MIHÁLY Ferenc - Studiu lemn pictat
FEHÉR János - Studiu istorico-arhitectural
dr. BUCȘA Lívia - Expertiză biologică
dr. ing. KIRIZSÁN Imola - Expertiză tehnică, Utilitas CCPDRPC
MOSSFERN - Proiectant general
FRAGMENTUM - Scanare 3D
PLANUS BBM - Proiectant arhitectură
UTILITAS CCPDRPC - Proiectant rezistență
QMECK WORKS - Proiectant instalații




